dimecres, 17 de febrer del 2010

Exili i mapes interactius

El dia 18 de gener deixàvem anar després de parlar de les aplicacions mòbil, que esperàvem veure un mapa interactiu dels exiliats catalans. Doncs bé, aquest mapa ja existeix, tal com ens precisava la Teresa Fèrriz en un comentari que ens va deixar.

Es tracta de TopobioGrafies de l'exili català. El mapa és del tot col·laboratiu, la gent hi introdueix històries personals, tot acompanyant-les de vídeos i fotografies. També hi ha la possibilitat d'afegir-hi itineraris culturals a partir d'una obra literària existent. A més més, les petites explicacions que hi apareixen i l'interfície es poden llegir també en anglès, francès i castellà.

Darrere hi ha l'equip de lletrA a més de la UOC i la URL i el mecansime que utilitzen per crear l'eina un mashup entre diferents aplicacions a l'abast de tots nosaltres: Google Earth, Google Translator, Youtube o Google Maps, entre altres.

dilluns, 1 de febrer del 2010

Expolangues 2010

Aquesta setmana encarrilem Expolangues 2010, la fira de llengües més important de tot Europa. El 2010 passarà a la història perquè el català és la llengua convidada sota el lema: "El català, una llengua de 10.000.000 d'europeus". L'Institut Ramon Llull en coordina els actes relacionats amb el català.

Es tracta d'un acte sense precedents pel fet que mai Expolangues havia acceptat una llengua sense estat i també perquè, com va dir el nostre director, Josep Bargalló: "la representació de la llengua catalana, per primera vegada en una activitat internacional, anirà a càrrec dels màxims representants institucionals de cada territori".

Tenim la certesa que serà tot un èxit, esperem que la feina que hem fet aquests darrers mesos recompensi el reconeixement del català a Europa i aquí. Si voleu seguir-nos més d'aprop podreu trobar la relació d'actes a la pàgina oficial d'Expolangues i sentir l'entrevista a Josep Bargalló al 3/24 d'avui dia 1 de febrer aquí mateix: