dijous, 27 de març del 2014

A la cerca dels refranys més usuals de la llengua catalana

Les dites, els refranys i els proverbis són part essencial de l'expressió popular d'una llengua i també, esclar, de la comunitat que la parla. Amb l'objectiu de centrar-se en aquestes expressions ja fa uns mesos que quatre estudiosos de paremiologia de les Universitats de Vic i Barcelona van llançar a la xarxa la pregunta capciosa: Quins són els refranys més usuals de la llengua catlana


Es tracta d'un estudi dirigit per Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i cultura romaneses), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica i investigador principal del projecte ParemioRom, “Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori”), Víctor Pàmies (lingüista, especialitzat en paremiologia digital) i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica) que a més vol comptar amb la participació de tots els usuaris anònims que s'hi vulguin sumar amb el formulari digital que han ideat. 

L'exercici de reconeixement que proposa l'estudi ens ajuda a recordar frases que feia temps que havíem sentit, però no usàvem, i també a descobrir-ne de noves, a banda de trobar-nos amb aquelles més sovintejades en les situacions comunicatives quotidianes. Tot plegat, per acabar conjuminant eines tecnològiques i construcció de coneixement, dos pilars que ens agrada que vagin junts i als quals donem suport des d'aquest bloc. Una bona iniciativa, doncs, a la qual us podeu adherir passant una estona entretinguda o treballant-ne alguna secció a classe. A més a més, per a tots els que facin l'esforç de completar l'enquesta, hi haurà un regal exclusiu: el document del llistat dels refranys més votats .